Vrouwen presteren slechter op het werk dan mannen omdat ze meer stress hebben, staat vandaag op de voorpagina van het AD. Dat zou vooral gebeuren omdat zij zich veel drukker maken in en om het huishouden. Daar verander je alleen wat aan als de man meer meehelpt in het huishouden en bij de opvoeding van de kinderen.

Tenminste, dat is meestal de oplossingsreflex als het gaat om emancipatie en gelijkwaardigheid tussen man en vrouw. Het betekent dat het huishouden de verantwoordelijkheid van de vrouw blijft en dat de helft van de taken aan de man wordt gedelegeerd. Als ervaringsdeskundige weet ik dat het een foute reflex is.

Een deel van het huwelijk met mijn eerste vrouw aan het eind van de zestiger jaren, werkte zij en studeerde ik; boodschappen, koken en het huishouden deed ik er bij. No big deal. No stress. Het huisje was piepklein, m’n eisen niet hoog en koken vond, en vind, ik ontspannend. M’n derde was bezeten van het huishouden, maar verwachtte wel van mij dat ik de helft deed. Dat was dodelijk. Doordat ik de helft deed van wat zij nodig vond, kreeg zij meer vrije tijd die beslist gevuld moest worden met nieuwe taken, waarvan ik dan weer de helft moest doen, waardoor zij weer vrije tijd had… iets tussen integraalrekenen en een nachtmerrie.

Met mijn vierde vrouw heb ik het ideale arrangement gevonden en dat recept kan elk stel toepassen. Toen ik haar leerde kennen zaten er meer haren in de afvoer van haar douche dan in de mijne. Dat was een grote geruststelling. Wie zoekt naar een vrouw die alles proper en georganiseerd wil hebben, komt van een koude kermis thuis. Maar wat veel belangrijker is: verdeel geen taken, maar verantwoordelijkheden. Ik ben verantwoordelijk voor de was. Ik bepaal wanneer gewassen wordt, wat bij wat gaat en ik heb besloten dat strijken overbodig is. Zij is verantwoordelijk voor het afruimen, opruimen, de afwas en het buiten zetten van het vuilnis. Wie kookt, doet daarvoor ook de boodschappen. In de praktijk blijk ik vaker te koken. We bemoeien ons niet met elkaars verantwoordelijkheden. Als er meer tijd zit tussen twee rood/roze wasbeurten dan de dito strings meegaan, moeten er meer strings komen, bij voorkeur in andere kleuren. Als je vindt dat iets gestreken moet worden, doe je dat lekker zelf. Als ik de tafel leeg wil om plek te maken voor de krant, maak ik hem zelf leeg, maar ik kan ook alles laten staan en ergens anders de krant gaan lezen. Ideaal. Nooit ruzie of ergernis, nooit de druk van onuitgevoerde taken, geen stress. Niet voor haar en niet voor mij.